ACIP
El Prat de Llobregat a 13 de Diciembre de 2018

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


A FREC Lluís Tejedor és l'alcalde ecosocialista del municipi del Prat de Llobregat

05.05.2008


Compartir|       rss

Fem de la localització en el territori una oportunitat”

Lluís Tejedor és l’alcalde ‘ecosocialista’ del municipi del Prat de Llobregat. A les seves esquenes, una trajectòria professional avalada amb gairebé tres dècades al capdavant de l’Ajuntament. Tejedor parla amb l’ACIP per a mostrar-nos, literalment, sobre plànol el procés de transformació que està vivint la ciutat i el municipi.


En quin moment diria que es troba el municipi quant a la seva dimensió econòmica i empresarial?

El Prat està vivint un procés de transformació territorial molt important. Hi ha un conjunt d’inversions en infraestructures, totes executades gairebé al mateix temps, que formen part de l’Aeroport i el seu procés de creixement i el port i el seu procés de creixement. Amb això, l’activitat econòmica del Prat, que forma part de l’estratègia de l’Ajuntament, ha generat un nou territori que no existia fa anys i que és l’espai necessari per a la localització de la nova activitat econòmica. Al marge d’aquestes grans concentracions, El Prat encara té una base industrial molt interessant i que volem mantenir, com el polígon Pratenc.

Com potencia l’Ajuntament la nouvinguda de noves empreses i les relacions amb les ja existents?

Aprofitant de manera intel·ligent les condicions estratègiques de la localització del Prat i creant condicions d’entorn: una bona provisió de serveis que, precisament, necessiten les empreses: energia, aigua, accesibilitat. En definitiva, treballar per una bona qualitat de vida. Les empreses, finalment, s’estableixen en un lloc amb una qualitat de vida i de territori bona.

Quins projectes seran una realitat el 2008?

La realitat és que hi han molts projectes que ja no són paraules, sinó que s’estan executant. A banda dels equipaments de la ciutat com biblioteques o centres cívics, a finals de 2008 estarà acabada la Terminal de l’Aeroport, estarà en marxa la connexió del tren de rodalies d’alta freqüència cap a l’Aeroport, estarem en construcció del nou pont que travessa el riu per facilitar la connexió del polígon Pratenc la Zal Prat, estarem treballant en el tancament de les vies cobertes per a l’estació de l’AVE, etc.

Quina relació hi ha entre l’Ajuntament i les empreses?

L’Ajuntament vol tenir una relació de proximitat amb l’activitat econòmica i la responsabilitat de relacionar-se amb les empreses. Per això existeix un Centre de Promoció Econòmica, que és un observatori de les coses que estan passant i un bon instrument de suport a l’activitat. La tasca de l’Ajuntament és fer fàcil el diàleg i la relació quan les empreses plantegen demandes: amb qui han de parlar, com ho han de fer, en definitiva, que sigui fàcil.

Què representa i ha representat l’Aeroport pel desenvolupament de la ciutat?

Actualment, l’Aeroport representa una oportunitat. Més enllà d’aterrar i enlairar avions i veure pujar i baixar turistes, representa la concentració de serveis i d’activitat més diversa que té Catalunya des del punt de vista de la diversitat. És una realitat i una oportunitat. Probablement, entre 4.000 i 5.000 persones del Prat treballen directament i centenars d’empreses tenen relació com a proveïdors de serveis

Al marge de les grans companyies, la pime representa el 94% del total d’empreses del Prat. Com valora aquesta dada?

En qualsevol projecte de ciutat que intenti garantir la cohesió i la convivència pública s’ha de potenciar molt el teixit de la petita empresa, molt divers i molt dinàmic. És imprescindible per a la ciutat i la valoració només pot ser positiva. L’activitat econòmica no és només la SEAT i la Nissan. La major part de les grans empreses externalitzen serveis i els proveïdors sempre són els petits empresaris que saben aprofitar l’oportunitat d’aquests tipus de serveis.

alcaldel.jpgCom es plantegen les polítiques medi ambientals del muncipi?
La capacitat logística del Prat comporta un gran moviment de camions i cotxes. Hem fet un esforç estraordinari per a completar una oferta molt important de transport públic i encara ho hem de fer més. Més autobusos, millores amb la connexió amb els polígons, que ja n’hi ha però s’han de millorar, i l’arribada del metro. Volem que qui vulgui anar a treballar en cotxe ho faci perquè vulgui! No per falta d’opcions. Energia, aigua, residus, protecció del medi ambient, mobilitat, sensibilització de canvi d’hàbits, etc. Tot això es concretarà en l’oficina del canvi climàtic del Prat.

Com recorda les primeres eleccions?

L’any 82, l’Ajuntament no disposava practicament de recursos, però sí de moltes ganes de treballar. La resta s’ha incorporat a través de la reflexió i l’anàlisi d’oportunitats. He de dir que ja fa uns anys que tenim clar el model de ciutat que volem. Per exemple, fa uns anys ningú parlava dels espais naturals, no estava de moda, i en l’Ajuntament l’alcalde sí que en parlava. De fet, es menyspreaven absolutament aquests valors perquè no tenien cap interés i avui tothom treu pit fent d’ecologista!

Quins han sigut els obstacles més difícils de superar durant aquests anys?

Hi ha d’haver un pla d’empresa. En la gestió pública cal un projecte de ciutat: no es pot fer res sobre la marxa. Ha d’haver una estratègia i il·lusió, perquè no es pot anar de víctima. Cal il·lusió i projectes per tirar endavant. Fem de la localització en el territori una oportunitat. No val plorar perquè la ciutat de Barcelona, que està al costat, té més infraestructures, sinó fer oportunitat de la nostra localització. Això es el que jo propugno.

Quin és el ‘secret’ d’aquesta excepcional permanència?

El secret és comptar amb un bon equip, treballar molt i amb honestedat, coherència i proximitat a la gent. I sobretot, pensar molt en nous projectes. Si això funciona, ja es poden acumular els projectes, les obres i les dificultats, que es tirarà cap endavant.

Com viuen els veïns que El Prat sigui la seu de les instal·lacions del RCD Espanyol?

Amb molta il·lusió. És una oportunitat pel que fa a l’aprofitament d’uns terrenys, que la major part de la gent no sabia que eren del Prat. Per tant, s’ha clarificat un fet històric territorial. És, a més, una oportunitat de projecció positiva per a la ciutat en el món.


Més a prop

Quin és el racó de El Prat que més li agrada?

Hi ha molts raconets! Hi ha espais, per exemple, que tenen un atractiu especial a una hora de dia determinada. En primer lloc, un espai que m’encanta, m’inspira i té una qualitat extraordinària són les platges. A qualsevol hora, sobretot a primera hora del matí i al vespre. És un espai ampli que no té densitat, sense gairebé cotxes, i mires a l’horitzó i veus una mar plana amb l’olor a sal… és magnífic. Després, m’agrada molt el Parc de la Solidaritat. És un parc amb un projecte de paisatge, que ha crescut, molt agradable, amb estanys, muntanyes i que és molt agraït per aquests canvis de relleu. Per últim, els Jardins d’Angel Guimerà.La pregunta destacada

Què ens pot avançar de la connexió per pont del polígon Pratenc?

Per començar, volem fer un centre de serveis, amb caixes, restaurants, menjadors i bars perquè la gent pugui anar a dinar o fer un tallat. Això és només una part, que ajudarà, i que és necessària. Conec perfectament aquest problema d’accés. Hi ha un projecte de pont que ha de construir la Generalitat i que serà gairebé com una bonica escultura. Tindrà accés de bicicleta i vianants i permetrà veure a mà alçada el riu. No serà només un pont de camions, que també. Volem que la gent pugui anar a en bici a la feina i sense cap risc, pel seu carril. Això hauria d’estar en licitació aquest mes de gener. El més probable és que les obres comencin a l’estiu.

Fotografies cedides per l’Ajuntament del Prat de Llobregat:: Últimas noticias
Programa Accelera el Creixement 07.05.2018


Barcelona celebra el Año Nuevo Chino del Perro reforzando los lazos comerciales con Hong Kong 21.03.2018


El Ple municipal aprova la moció de suport al manifest de la Taula per la democràcia en defensa dels drets i llibertats 05.10.2017


START UP TRAINING 27.09.2017


Mesures de suport a les empreses i al treball autònom 04.05.2017Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar