ACIP
El Prat de Llobregat a 13 de Diciembre de 2018

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


Cavalls de la raça Camarga han començat a pasturar als Espais Natural del Riu

15.10.2014


Compartir|       rss

Des del passat mes d'agost, quatre cavalls de la raça Camarga pasturen a l'espai natural de Cal Tet - Ca l’Arana, amb l'objectiu de potenciar la biodiversitat dels prats humits i canyissars.
 

El Prat de Llobregat,  13 d'octubre de 2014.  Fins l’any 2002, els prats humits de Cal Tet - Ca l’Arana es gestionaven mitjançant la pastura i la sega de la vegetació. L’any 2003, amb l’inici de les obres de desviament del riu Llobregat, es van aturar aquestes pràctiques tradicionals, el que va provocar la progressiva pèrdua de la diversitat de plantes i animals a causa del tancament dels espais oberts d'herba curta per l’expansió de les espècies vegetals dominants (canyís i joncs).

Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, la pastura va retornar a aquests espais l'any 2010 amb l'entrada d'un ramat de cavalls de raça espanyola el qual va estar fins a finals de l'any 2013. Al llarg d'aquests quatre anys s'ha avaluat l'efecte de la pastura en el control de la vegetació més colonitzadora, el manteniment dels prats inundables d'herba curta i el benefici per a la diversitat vegetal i animal dels espais. 

La pastura continuada d'aquests espais ha estat molt beneficiosa i ha permès millorar l'estructura de les jonqueres denses i recuperar prats inundables, els quals han estat colonitzats ràpidament per una gran diversitat de fauna aquàtica (ocells, amfibis i invertebrats). Però es va veure que els cavalls no eren suficients per gestionar i controlar les espècies vegetals més colonitzadores, pel que es va plantejar que calia introduir altres tipus de bestiar.

Amb aquest objectiu, l'abril del 2013 es va portar un ramat d'ovelles a pasturar aquest espais.

La pastura conjunta de cavalls i ovelles ha permès un millor control dels joncs, el canyís, les bogues i els esbarzers.
 

 

Nova raça de cavalls

D'altra banda, també es va comprovar que la raça espanyola no era la més adequada per pasturar espais inundables on havien de tenir els peus dins l'aigua gran part del dia, pel que es va proposar utilitzar una raça de cavalls més adaptada a la pastura de zones humides, com ho son els de la Camarga.

Així, el passat mes d'agost es van portar a Cal Tet - Ca l’Arana quatre cavalls (1 mascle, 2 eugues i 1 poltre), provinents del ramat que pastura al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Aquests cavalls estan pasturant de forma permanent la marina de cal Nani, que és un espai amb una elevadíssima diversitat de fauna aquàtica.

Segons el biòleg i tècnic del Consorci, Enric de Roa, "la raça de cavalls Camarga és originària del delta del riu Ródan, a la costa del sud de França, i està perfectament adaptada a viure en espais inundats i a menjar plantes aquàtiques, pel que és la més adequada per pasturar els aiguamolls del delta del Llobregat". Aquests tipus de cavalls també s'utilitzen a la majoria de zones humides de Catalunya, com ara el delta de l'Ebre i els aiguamolls de l'Empordà.

 

Un atractiu més per al públic

Els espais naturals del Riu, a banda de la gran diversitat de fauna i paisatges que alberguen, tenen un nou atractiu per als visitants, que poden gaudir de la estampa de cavalls i ovelles pasturant en llibertat. Segons la Gerent del Consorci, María José Albaladejo, "la pastura controlada és una eina bàsica per a la gestió i conservació de les zones humides, i alhora representa un atractiu més per als visitants dels espais naturals".

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ

Enric de Roa i  Bonel

Tècnic de gestió i manteniment d'espais naturals

93 479 32 01 -  620 09 63 76 / ederoa@consorcidelta.org 

www.deltallobregat.cat
:: Últimas noticias
Programa Accelera el Creixement 07.05.2018


Barcelona celebra el Año Nuevo Chino del Perro reforzando los lazos comerciales con Hong Kong 21.03.2018


El Ple municipal aprova la moció de suport al manifest de la Taula per la democràcia en defensa dels drets i llibertats 05.10.2017


START UP TRAINING 27.09.2017


Mesures de suport a les empreses i al treball autònom 04.05.2017Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar