ACIP
El Prat de Llobregat a 20 de Marzo de 2019

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


El Parc Agrari i la UPC estudien la selecció i millora de la carxofa Prat

29.01.2008


Compartir|       rss

29/01/2008

El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat i l'Escola d'Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (ESAB-UPC) han iniciat un estudi per a la millora de la producció de la varietat de carxofa que es cultiva en l'àmbit del Parc Agrari, sota la marca de carxofa Prat.

Paral·lelament a aquest conveni amb la UPC, el Parc Agrari del Baix Llobregat està tramitant l'obtenció del segell de qualitat d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la carxofa Prat, segell de què ja gaudeix un altre producte del parc, el pollastre o capó del Prat, també conegut com a pota blava.

Una carxofa molt valorada

La carxofa Prat, també coneguda com a carxofa blanca, és un dels productes més representatius del Parc Agrari i, també, més apreciats pels consumidors. Les característiques físiques del terreny, la zona geogràfica on es cultiva i el mètode tradicional de recol·lecció aporten a aquesta varietat de carxofa un sabor i qualitat característics que l'han feta coneguda a tot el territori.

Un conreu amb problemes

Tanmateix, l'alta mortalitat dels plançons i la seva irregularitat en el planter, amb l'aparició progressiva de caps de mort (carxofes amb una mida excessiva per a ser comercialitzades), així com l'aparició periòdica però irregular d'exemplars més productius, amb més carxofes per tija, preocupen als productors de carxofa Prat. No se sap del cert si aquesta variabilitat, que afecta fortament la producció, és de tipus genètic o de tipus ambiental.

Selecció i millora genètica

És en aquest context que el conveni entre el Parc Agrari i l'ESAB-UPC col·laboraran en la selecció i millora genètica de la carxofa Prat, tot estudiant en profunditat la variabilitat genètica i ambiental d'aquesta varietat.

A través de la detecció i el seguiment dels exemplars de carxofera més productius que es cultiven al Parc Agrari (amb tres o més carxofes per tija), tècnics i investigadors de l'ESAB-UPC dirigits pel professor Francesc Casañas de l'Equip de Millora Genètica Vegetal seleccionaran els individus que posteriorment seran reproduïts i s'utilitzaran com a plançons per al conreu.

Amb aquest projecte es pretén aconseguir estandarditzar un mètode per obtenir 2 o 4 carxoferes de cada brot de borrons, així com un protocol de tractament de plançons i plantació que en disminueixi la mortalitat durant el primer any i en millori la producció. L'estudi es durà a terme durant el 2008 i el 2009 i té un pressupost total de 38.300 euros.

www.aj-elprat.cat:: Últimas noticias
Pacte local per a l’ocupació i l’activitat econòmica 2018-2026 08.02.2019


Pla Estratègic de Comerç 2019-2025 08.02.2019


Reunión candidatos a la presidencia de la Cambra con ACIP 31.01.2019


Almuerzo socios y amigos ACIP 30.01.2019


Programa Accelera el Creixement 07.05.2018Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar