ACIP
El Prat de Llobregat a 13 de Diciembre de 2018

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


EN MARXA LES DUES PLANTES DE TRACTAMENT D'AIGUA QUE MILLORARAN LA QUALITAT I LA DISPONIBILITAT D'AIGUA DEL PRAT DE LLOBREGAT

09.03.2009


Compartir|       rss

Gràcies a la posada en funcionament d’aquestes instal•lacions, construïdes per Aigües Ter Llobregat, el Prat aconsegueix una gran millora en la qualitat de l’aigua potable que se subministra a la població i a grans infraestructures com el Port i l’aeroport

L'aigua potable que la companyia municipal Aigües del Prat subministra a les llars i empreses de la ciutat del Prat i als grans centres industrials i d'infraestructures del municipi, com el port i l'aeroport, porta una càrrega de sals minerals molt inferior a la de finals de l'any passat. Això és gràcies a les dues noves estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) que s'estan posant en marxa, una a la zona del Sagnier i l'altra al Mas Blau I.

Des de principis d'any, aquestes dues plantes, construïdes per Aigües Ter-Llobregat, funcionen en fase de proves, però començaran a treballar a ple rendiment el 6 de març, dia de la seva inauguració oficial a càrrec de l’alcalde del municipi, Lluís Tejedor, i del director de l’Agència Catalana de l’Aigua i president d’Aigües Ter Llobregat, Manuel Hernández. A partir d’aquesta data, la millora que es notarà en l'aigua de boca serà encara més evident que no pas ara, quan la millora ja l'ha notat força gent.

Aquestes dues plantes han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat, que és la titular de les plantes. Aigües del Prat en fa la gestió i explotació.

El funcionament d’aquestes instal•lacions es fa per mitjà de la tècnica de l'osmosi inversa, que fa passar l'aigua a través de membranes perquè vagi perdent l'excés de minerals que porta. Les dessalinitzadores d'aigua de mar utilitzen el mateix sistema. Així, aquestes ETAP extreuen l'aigua de l'aqüífer profund del delta, que té una aigua amb una elevada salinitat degut a les característiques potàssiques de la conca del Llobregat i a la intrusió salina de l’aqüífer del Delta del Llobregat, tenint en compte que té una qualitat microbiològica excel•lent. En total, les dues plantes produeixen uns 16.000 metres cúbics d’aigua al dia, que és el consum actual del municipi.

Millora de la xarxa d’abastament en alta

De cara al futur, amb el creixement previst de la ciutat, tant en població com en infraestructures, el Prat també podrà rebre aigua del dipòsit metropolità de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, a través d'una futura connexió actualment en construcció per part d'Aigües Ter Llobregat.

La canonada procedent de la Fontsanta tindrà més de 6.500 metres de longitud i una capacitat de transport de fins a 1.450 litres per segon. Aquesta actuació entrarà en servei al llarg d'aquest semestre. Paral•lelament, s'està finalitzant la construcció de 8.226 metres de canonades per millorar la xarxa d'abastament en alta i incrementar així la garantia d'abastament del municipi.

Amb aquesta nova infraestructura, el Prat de Llobregat podrà rebre aigua procedent de la dessalinitzadora del Prat, que entrarà en funcionament a partir del mes de juny de 2009 i que aportarà més recurs al municipi, a més de millorar encara més la qualitat de l’aigua subministrada.

En total s'inverteixen 31 milions d'euros en aquestes conduccions (inclosos els 6,3 milions de les plantes d'osmosi), finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per Aigües Ter Llobregat, en un municipi que, per tant, gaudirà d'una garantia de subministrament molt alta: primer disposarà de l'aigua de l'aqüífer profund i, si li'n cal més, rebrà aigua de la xarxa d’Aigües Ter Llobregat, a la qual ara ja està connectat a través d'un primer tub que passa pel pont de Mercabarna.

El Prat és l'únic municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona de més de 60.000 habitatns que té un sistema d'abastament d'aigua potable propi, mitjançant pous de captació de caràcter municipal i localitzats dins del mateix terme municipal.

Millor gust de l’aigua

La posada en marxa en fase de proves de les dues ETAP permet una millora molt significativa del gust i l’olor de l’aigua subministrada al municipi, reduint així la salinitat de l’aigua, a causa de l’existència d’una conca potàssica natural i de l'activitat minera que s'ha desenvolupat a la Catalunya Central des del segle XIX fins l’actualitat, així com també per la intrusió salina de l’aqüífer del delta del Llobregat. Cal tenir en compte que l’Agència Catalana de l’Aigua està activant diverses actuacions (ampliació de la potabilitzadora d’Abrera, desdoblament del col•lector de salmorres i barrera d’intrusió salina a l’aqüífer del Delta del Llobregat) que milloraran la qualitat de l’aigua del Llobregat.

Amb l’entrada en funcionament de les dues plantes, a més de la millora del gust i l’olor, aquestes actuacions incidiran en allargar la vida útil dels electrodomèstics, menys energia per escalfar l’aigua i una menor utilització de detergents i suavitzants.

Menys despesa d'energia

En els últims 10 anys, la despesa energètica dels sistemes de tractament per osmosi inversa s'ha reduït deu vegades, gràcies a la creixent eficiència de la maquinària i de tot el procés. A més, Aigües del Prat posarà plaques solars fotovoltaiques a les cobertes de les dues ETAP del Prat, fet que li permetrà estalviar fins a un 15% en la factura de l'electricitat.

Cap de setmana de la nova aigua

El cap de setmana del 7 i 8 de març, en quatre carpes situades en diferents punts de la ciutat, s'explicarà a la població tot al voltant de la nova aigua del Prat. Allí es regalarà una ampolla de vidre amb el lema "Aigua del Prat", que es podrà aconseguir bescanviant-la per una butlleta que Aigües del Prat haurà enviat prèviament a totes les llars de la ciutat.

L'aqüífer profund del delta, una reserva estratègica

El 4 d'agost de 1893 es va produir el descobriment de les aigües artesianes de l'aqüífer profund del delta del Llobregat, gràcies a la perforació d'un pou profund a la Colònia Agrícola Casanovas. Aquest descobriment millorà l'estat sanitari de la població, molt castigada per les malalties d'origen hídric, i va suposar un impuls determinant per al desenvolupament econòmic del Prat i de tot el delta.

L'ús de l'aigua artesiana generà, molt aviat, importantíssims beneficis a l'agricultura: s'ampliaren significativament els terrenys dedicats a regadiu, i s'asseguraren les produccions hortícoles en els anys de sequera. Posteriorment, l'abundància d'aquestes aigües possibilitaria la ubicació al Prat d'importants centres industrials, com la Seda o la paperera.

A causa d'una activitat humana no controlada, com la construcció de la dàrsena interior del port de Barcelona, i d'una explotació de l’aqüífer profund molt elevada, van aparèixer dos fenòmens de contaminació greus: la salinització per intrusió marina i la presència de dissolvents halogenats.

Per eliminar la contaminació per dissolvents halogenats Aigües del Prat va construir fa anys plantes d'stripping amb aire. Pel que fa a la salinitat, ha calgut ara la construcció de les dues plantes d'osmosi inversa.

D'altra banda, la lluita contra la salinització també es juga en dos nivells més globals: amb l’augment de la recàrrega de l’aqüífer mitjançant basses d’infiltració aigües amunt i amb la construcció d'una barrera hidràulica a la línia de costa, formada per diversos pous situats estratègicament als quals s'injecta aigua dolça provinent de la depuradora del Baix Llobregat. D'aquesta manera es compensa amb aigua dolça la pressió de l'aigua salada marina frenant així la seva penetració. La utilitat d'aquesta barrera ja ha quedat demostrada.

Pla Director d'abastament d'aigua potable

Per tal d'afrontar l'imporant procés de transformació territorial que està vivint el municipi del Prat i per donar solució a les noves i futures demandes d'aigua potable, Aigües del Prat va posar en marxa l'any 2005, amb horitzó al 2015, el Pla Director d'abastament d'aigua potable al municipi del Prat. La millora de la qualitat de l'aigua que ara s'ha aconseguit és només un dels objectius del Pla Director, que també preveu altres metes com atendre les futures demandes d'aigua potable, augmentar la pressió de distribució, racionalitzar l'ús de l'aigua en funció de la serva qualitat, actualitzar la gestió de la demanda amb noves tecnologies, aconseguir més nivells d'estalvi d'aigua, etc.

Nova cultura de l'aigua

El Pla Director d'abastament d'aigua potable del Prat va en la línia de l'anomenada nova cultura de l'aigua i del Plan Hidrológico Nacional, que, entre altres principis, vol potenciar l'abastament a partir d'aqüífers (molts dels quals cal preservar i recuperar de la contaminació) i recursos propis, la dessalinització, la reutilització i l’estalvi i l’eficiència en les xarxes, en front d'un plantejament més antic basat en els transvasaments.

Més informació:

Trobareu més informació a www.aiguesdelprat.cat i a www.elprat.tv, on trobareu un vídeo informatiu sobre la nova aigua del Prat.:: Últimas noticias
Programa Accelera el Creixement 07.05.2018


Barcelona celebra el Año Nuevo Chino del Perro reforzando los lazos comerciales con Hong Kong 21.03.2018


El Ple municipal aprova la moció de suport al manifest de la Taula per la democràcia en defensa dels drets i llibertats 05.10.2017


START UP TRAINING 27.09.2017


Mesures de suport a les empreses i al treball autònom 04.05.2017Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar