ACIP
El Prat de Llobregat a 22 de Noviembre de 2018

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


Inauguració instal•lacions PIMEC Baix Llobregat

14.09.2011


Compartir|       rss


Parlament Sr. Ramón Pons – 12 de setembre de 2011
12.30h. C/Hospitalet, 25. Sant Feliu de Llobregat

 

Salutacions,

Agrair a tots la vostra presència, i en especial al president de la Generalitat, Artur Mas, per assistir a aquest acte, i donar suport així a l’empresariat del Baix Llobregat i el Barcelonès Sud, així com  al president de PIMEC, Josep González, per la seva perseverança defensant i representant les pimes.
Igualment, cal dir que avui podem inaugurar aquestes noves oficines per l’entesa amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, que ens ha cedit l’ús d’aquesta segona planta de Can Maginàs a un preu simbòlic, el què ha permès que la patronal pugui estar més a prop i més comunicada amb les empreses de la zona, ja que és un punt estratègic a prop de diverses zones industrials. A més, compartir el mateix edifici amb l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, permet una relació i col•laboració fluïda, sobretot per oferir conjuntament recursos i suport a les empreses del municipi i de tota la zona d’influència.

 


De fet, ja estem desenvolupant diverses accions a favor del teixit empresarial, com el programa “Noves Competències, Noves Oportunitats”, que identifica i treballa amb els perfils d’ocupació de baix nivell que necessiten les pimes industrials.


Estem parlant d’un territori que va més enllà de la comarca del Baix Llobregat, i suma també part del Barcelonès Sud, tal i com reflecteix el nou nom de la delegació. De fet, fa molt de temps que treballem amb les empreses i les institucions de l’Hospitalet de Llobregat o Esplugues (que fins a l’any 90 pertanyia al Barcelonès), i també hi podríem comptar la Zona Franca i el Port, que pertanyen a Barcelona, però que tenen un caràcter industrial i empresarial molt més similar a les poblacions del Baix Llobregat. Perquè el context empresarial no hi entén tan de límits territorials com de sinergies, col•laboracions, suma d’interessos o d’objectius comuns. Les pimes sempre hem hagut de cercar aquest ajut mutu entre nosaltres per superar els entrebancs o aconseguir nous mercats o nous productes.

 


Baix Llobregat i Barcelonès Sud forma una única àrea estratègica en el món empresarial. Per això calia tractar-la com a tal, en comptes de disgregar-ho per comarques. De fet, representa un nucli empresarial molt important. Si comptem les empreses de Baix Llobregat i l’Hospitalet, són més de 56.000. És una zona amb una dilatada història industrial, amb una constitució empresarial particular, on el sector dels serveis té menys pes en el PIB que la mitjana catalana (és d’un 57% envers al 64%, respectivament) i una major força productiva en la indústria (un 33% respecte al 26%).


És també un territori on sempre s’han viscut amb força els canvis, i en què la representació sindical, i més tard, també l’empresarial, ha estat molt present i intensa. Sobretot per la capacitat productiva que generem, i l’alta concentració poblacional.
Està clar que ser un punt important empresarialment i laboralment obliga a ser prudent i previsor. I a amoïnar-se per la situació actual, que ha reduït el teixit empresarial i de treballadors autònoms del nostre territori. Des de principis del 2008 a finals del 2010, el Baix Llobregat ha perdut unes 3.000 pimes.
Això, conseqüentment, ha desembocat en un alt nivell d’atur entre els ciutadans. A finals del mes d’agost, l’atur mitjà del Baix Llobregat era d’un 15,2%, quatre dècimes per sobre de la mitjana de Catalunya (14,8%), i afectava a 65.000 persones. A l’Hospitalet de Llobregat, hi ha 21.781 persones a l’atur, i la taxa és més alta (16%). Preocupa també molt la taxa d’atur en els joves de menys de 25 anys, que és d’unes 5.000 persones al Baix Llobregat, i unes 1.600 a l’Hospitalet. No cal dir que donar viabilitat laboral a aquest col•lectiu ha de ser una prioritat, perquè són les noves generacions del nostre territori.
El costat optimista, sens dubte, són les bones iniciatives com Innobaix, l’agència per a la innovació del Baix Llobregat, que sorgeix de la voluntat i decisió de fomentar l’esperit emprenedor tan arrelat en aquesta zona, i que se serveix de la innovació en tots els sentits com a peça clau per encarar amb èxit el futur. És una eina estratègica que cal mimar, preservar i fer créixer.

 


Salvant les distàncies, i tenint en compte l’idiosincràcia del nostre teixit empresarial i laboral, les pimes del Baix Llobregat tenen les mateixes dificultats per subsistir que a la resta de Catalunya. El difícil accés al finançament, la morositat, el rígid mercat laboral, són problemes que disminueixen l’esperit i l’esperança de l’empresari i l’emprenedor.


En l’àmbit més local i comarcal, les peticions dels empresaris i empresàries cap a les administracions públiques són millorar i simplificar les càrregues administratives, i agilitzar els tràmits. Així mateix, és important que l’administració local demostri el compromís cap al teixit empresarial, creant vivers empresarials, i donant preferència a les empreses del municipi en la contractació de serveis.


Hi ha moltes altres mesures que hem recollit de les pimes, i hem lliurat fa poc als grups polítics municipals, així com les anem recordant i treballant amb els nous consistoris. Ara bé, actualment, pagar els deutes i establir polítiques per reduir el dèficit públic és imprescindible, tan en l’àmbit local, com en els altres ens supramunicipals, les comunitats autònomes i l’Estat.


Igualment, aquesta tria que s’esdevé, entre el que es podrà fer, o no, amb el pressupost ajustat, no admet marge d’error. És l’exemple de la paralització de les obres de l’enllaç entre l’autovia A-2 i l’autopista AP-7, en contra de la qual vam protestar diverses entitats i organismes. Hi ha partides i projectes cabdals, que van més enllà d’unes obres, perquè la seva execució significa resoldre problemes de congestió, millorar la circulació de vehicles, més competitivitat empresarial, més valor com a vies de transport, etc.


En resum, que tot s’encadena, i a vegades, el simple suport del Govern a la iniciativa empresarial i patronal, el gest d’una cessió a una entitat com nosaltres, permet que el món que ens envolta giri una mica millor.


Moltes gràcies i benvinguts a tots.
 
:: Últimas noticias
Programa Accelera el Creixement 07.05.2018


Barcelona celebra el Año Nuevo Chino del Perro reforzando los lazos comerciales con Hong Kong 21.03.2018


El Ple municipal aprova la moció de suport al manifest de la Taula per la democràcia en defensa dels drets i llibertats 05.10.2017


START UP TRAINING 27.09.2017


Mesures de suport a les empreses i al treball autònom 04.05.2017Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar