ACIP
El Prat de Llobregat a 19 de Diciembre de 2018

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


La indústria catalana, manufacturera i de grandària petita o mitjana, no aixeca cap. El País.

03.05.2012


Compartir|       rss

El sector perd 225.000 ocupacions i 3.500 empreses en quatre anys
Sindicats i patronal reclamen més recursos per a un àmbit “clau” per sortir de la crisi

La indústria catalana, manufacturera i de grandària petita o mitjana, no aixeca cap després de tocar fons en 2009. Immersa en una crisi profunda, la destrucció de teixit industrial i d'ocupació és una sagnia. Segons les dades oficials, el sector ha perdut 225.000 llocs de treball des de 2008. Solament en el metall, des de 2007 han tancat 3.579 empreses, gairebé el 30%, segons CCOO. El sector segueix sense recobrar el pols: la producció va créixer amb prou feines un 1% interanual al febrer i en l'últim trimestre de 2011 el PIB industrial va créixer també solament un 0,9% interanual.

Hi ha altres indicadors més subtils, com el d'ocupació dels polígons. La Unió de Polígons Industrials parla de “desertització”. El seu president, Josep Morell, assegurava fa unes setmanes en el Parlament que “en 2011 el ritme d'abandó als polígons va superar al d'ocupació per quart any”. Els preus, tant en sòl com en sostre industrial, han caigut a la meitat en tres anys. En aquest mar d'indicadors negatius, solament les exportacions llancen llum verda, i no és per tirar coets, perquè la xifra es refreda: al gener les vendes a l'exterior van créixer el 8,8%, quan 2011 es va tancar amb una pujada del 13,5%.

Segons el baròmetre de Clima Industrial, la indústria va tocar fons entre 2009 i 2010, i després d'una lleugera millorança entre 2010 i 2011, ara torna a caure. L'últim butlletí de la Generalitat assenyala que la confiança —la diferència entre els qui responen positivament i negativament— de la indústria cau cinc punts (de -19 a -24,5). Els empresaris responen que creix el seu estoc de productes acabats i augmenten els que preveuen reduir la producció a curt termini, la qual cosa significa que la tendència de la producció empitjora.

El Govern català va aprovar al febrer el seu Pla d'Actuacions Industrials i Empresarials per al període 2012-2015, que en les últimes setmanes defensen en diversos fòrums el conseller d'empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el director general d'Indústria, Joan Sureda. L'acolliment és agredolç. Els menys crítics —la patronal— qüestionen la poca dotació del pla (200 milions pressupostats abans de les retallades de Madrid), però entenen que les finances públiques no donen per més. Els més crítics, els sindicats, retreuen la seva falta de concreció. L'oposició acusa a Mena d'arribar tard i haver trigat 17 mesos a presentar el pla.

Sureda sol començar les seves presentacions del pla aclarint que el poder d'actuació d'una Administració és limitat. I per donar idea de l'envergadura del repte, llança una pregunta: “Com es menja un elefant?”. I la respon: “A trossos”. Grosso modo, el pla es basa a impulsar la competitivitat a partir de la captació d'inversions, la innovació i la internacionalització.

El pla preveu un mapa de riscos, l'aposta pels clusters, la captació d'inversió estrangera a través de les oficines ACC10, simplificar els tràmits administratius, millorar la formació professional i crear noves fórmules de finançament. És el cas del fons de 16 milions per rescatar empreses en risc, però viables, que la Generalitat injectarà a canvi de participar en els seus beneficis quan aixequin cap. A això se suma el que el Govern anomena “plans tractors”, activitats considerades “clares oportunitats de país”, com el Barcelona Mobile World Capital, la mobilitat sostenible i la logística.

En opinió dels sindicats, la política industrial de la Generalitat està mal enfocada. El secretari general d'Indústria de CCOO, Javier Pacheco, assenyala que “no encaixa en la realitat industrial, perquè l'estratègia és transversal i no sectorial”. “El pla està enfocat a potenciar projectes d'empreses, no sectorials, de conjunt, i si no hi ha estratègia sectorial, tindrem illes. Dinamitzem sectors o som bombers d'empreses concretes?”, es pregunta. El secretari de Política Sindical d'UGT, Camil Ros, afirma que, des que va entrar al Govern, CiU s'ha limitat a “apagar focs”. Ros acusa a Mena de “haver perdut molt temps” i qualifica el pla de “genèric per a un sector clau de l'economia catalana, no solament en llocs de treball directes sinó també indirectes”.

Les patronals no són tan crítiques, però es mostren molt preocupades. El director general de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Ángel Hermosilla, dibuixa una indústria dual: les empreses que exporten i les que no. I les últimes, adverteix, s'enfronten “al drama de la caiguda del consum, els problemes de finançament i la morositat”. Hermosilla afirma que “és conscient de les dificultats de la Generalitat”, però conclou que “no es pot deixar d'ajudar a l'únic sector que ens pot treure de la crisi”. El responsable d'estudis de Pimec, Moisès Bonal, prefereix parlar d'empreses a fer-ho de sectors. I diferència “entre l'empresa que exporta, que té millors perspectives, i la que no, la tendència de les quals no és bona”. Bonal és conciliador: 200 milions seran molt o poc en funció de la tornada. El secretari general de Cecot, David Garrofé, aclareix que no els agrada la poca disponibilitat pressupostària, però entén “les extremes dificultats” de l'Administració davant “la pressió dels mercats per reduir el dèficit: massa i massa ràpidament”.

El País
:: Últimas noticias
Programa Accelera el Creixement 07.05.2018


Barcelona celebra el Año Nuevo Chino del Perro reforzando los lazos comerciales con Hong Kong 21.03.2018


El Ple municipal aprova la moció de suport al manifest de la Taula per la democràcia en defensa dels drets i llibertats 05.10.2017


START UP TRAINING 27.09.2017


Mesures de suport a les empreses i al treball autònom 04.05.2017Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar