ACIP
El Prat de Llobregat a 20 de Marzo de 2019

   flechita SERVICIOS


   flechita ACIP


   flechita NUESTROS SOCIOS


   flechita Empresas del Prat

Categoría

   flechita Área privada socios

Usuario:
Contraseña:


solicitar claves

ACIP en Twitter ACIP en Facebook rss ACIP

cuadrito Noticias


PIMEC Baix Llobregat demana celeritat en la constitució dels nous ajuntaments, i prudència i austeritat en el mandat

16.06.2011


Compartir|       rss

 

PIMEC Baix Llobregat demana celeritat en la constitució
dels nous ajuntaments, i prudència i austeritat en el mandat

 

  • Cal solucions i suport als ajuntaments per afrontar els deutes que tenen amb les pimes i els autònoms
  • Els Ajuntaments consultats manifesten tenir terminis de pagament de factures dels 50 als 90 dies
  • La Llei contra la Morositat assenyala que les administracions públiques, durant el 2011, han de pagar com a màxim a 50 dies

 

Sant Feliu de Llobregat, x de juny de 2011. PIMEC Baix Llobregat demana que la constitució dels nous ajuntaments es faci ràpidament i que aquest procés no allargui més del compte el pagament de factures a pimes i autònoms. “És un moment cabdal per les administracions locals: vénen anys durs, en què el pressupost ha de disminuir i optimitzar-se, però no pot ser a càrrec de pagar més tard als proveïdors, i menys a les pimes i els autònoms, que necessiten liquiditat per continuar la seva activitat”, ha assenyalat Ramón Pons, president de PIMEC Baix Llobregat.

La patronal ha recopilat diverses dades sobre els principals ajuntaments de la comarca per prendre el pols de les finances municipals i saber com s’està aplicant la nova Llei contra la Morositat, una reforma en què PIMEC va treballar com a membre constituent de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMCM). Els ajuntaments consultats són Castelldefels, Cornellà, El Prat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, Sant Boi, Sant Feliu i Viladecans.

  • Dels 9 municipis consultats, corresponents a la capital de comarca i als que tenen més de 40.000 habitants, 3 no han facilitat la informació sobre el termini mitjà de pagament de les factures a proveïdors. Dels què han respost, i segons la informació facilitada per ells, en surt una mitjana de 61,6 dies, que està lluny dels 50 dies establerts per la Llei contra la morositat per aquest 2011, i també de les estadístiques de la PMCM, de les que s’extreu que les administracions públiques paguen a una mitjana de 157 dies. PIMEC creu que cal solucionar aviat aquest incompliment, perquè compromet la viabilitat de les pimes i els autònoms que hi fan negocis. A més, diverses pimes consultades han manifestat que els ajuntaments els paguen a terminis superiors a la mitjana efectiva de 61,6 dies.
  • Les dades més recents que es tenen, del desembre de 2009, assenyalen un deute viu conjunt d’aquestes dotze poblacions de 271,55 M€.
  • La patronal també ha preguntat l’endeutament d’aquests ajuntaments. La majoria no superen la ràtio del 75% que el Govern central ha marcat com a màxim per poder demanar crèdit, però molts hi ronden a prop. El Prat, Sant Boi i Castelldefels estan al límit o superant-lo.

Els pressupostos consolidats per aquest 2011 han estat a la baixa o s’han congelat, fet que PIMEC Baix Llobregat valora positivament, ja que alguns ajuntaments venien d’uns nivells de despesa molt alarmants, amb pressupostos que creixien malgrat l’ajust del sector privat. La patronal adverteix que tots els ens municipals han d’adoptar la política d’austeritat i contenció, no només els ajuntaments pròpiament. En aquest sentit, PIMEC  ja ha demanat que, a part de la simplificació i agilització administrativa per incentivar l’emprenedoria, cal reduir els nivells d’administració, perquè amb aquesta crisi no es poden mantenir. És necessari revisar la necessitat o funcions de les diputacions, de reajustar el paper dels consells comarcals i també el nombre d’ajuntaments ja que, amb la caiguda que tenen d’ingressos, que durarà, cal prendre mesures immediates.

D’altra banda, PIMEC Baix Llobregat encoratja als nous consistoris en aquesta nova etapa, i demana austeritat i prudència en el seu mandat. Amb dades de la Diputació de Barcelona, cal recordar que un 26% de la despesa dels ajuntaments s’inverteixen en serveis no obligatoris. Entenem que cap ciutadà hauria de quedar desemparat en una situació de crisi tan dura com l’actual, però creiem que cal una reflexió sobre el model de finançament municipal.

Ara bé, en cap cas això pot repercutir en el pagament de factures a pimes i autònoms, que tenen dret a cobrar la feina feta en els terminis establerts. De fet, ja hi ha diversos casos, com a Castilleja de Guzmán (Andalusia,) en què la justícia ha condemnat a pagar els deutes de l’ajuntament amb els béns personals de l’alcalde.

Per això, cal que els ajuntaments cerquin una forma viable i ràpida de satisfer els deutes pendents amb aquests, ja que la llarga demora suposaria la pèrdua de molts llocs treball. PIMEC Baix Llobregat proposa:

  • Que es prioritzi el pagament del deute amb aquelles empreses que tinguin un volum elevat de la seva facturació vinculada a serveis prestats a les administracions.
  • Que es facin avals a les empreses amb les quals es tingui deute perquè aquestes puguin descomptar aquest passiu i així facilitar la concessió de crèdits.
  • Fer front comú perquè es posi en marxa la línia ICO perquè els ajuntaments puguin afrontar els deutes, que ja s’havia d’habilitar fa mesos segons recull la Llei contra la Morositat, i que es va derogar en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

PIMEC es mostra disposada a treballar amb els ajuntaments per poder cercar solució als llargs terminis de pagament, i per reclamar conjuntament les línies de finançament que permetin una millor funcionalitat dels consistoris. 

 
:: Últimas noticias
Pacte local per a l’ocupació i l’activitat econòmica 2018-2026 08.02.2019


Pla Estratègic de Comerç 2019-2025 08.02.2019


Reunión candidatos a la presidencia de la Cambra con ACIP 31.01.2019


Almuerzo socios y amigos ACIP 30.01.2019


Programa Accelera el Creixement 07.05.2018Política de protección de datos  |   Política de cookies

ACIP Asociación de Comerciantes e Industriales del Prat de Llobregat
08820 El Prat de Llobregat 655 240 408 - gerencia@acip.info
barra inferior

inicio contactar